Belangrijkste verschillen tussen de ooglasermethodes

Door de bomen het bos te kunnen blijven zien bij het ooglaseren is geen makkelijke opgave. EyeCare Ooglaseren onderkent dat het voor degenen die op zoek zijn naar een veilige ooglaser oplossing knap lastig kan zijn de belangrijkste verschillen boven water te halen.

U gaat voor een permanent scherp zicht zonder bril of lenzen en wil zoveel mogelijk risico’s bij de behandeling, maar vooral ook veel later ná de behandeling, uitsluiten. Ook de kans op complicaties tijdens de behandeling en erna wil u zo klein mogelijk hebben.

Bij het kiezen van de kliniek waar u uw ogen laat behandelen, bepalen voor de meeste mensen een combinatie van diverse factoren, samen, wat de doorslag geeft.

Ooglasermethode
Naast de oogartsen, de ooglaserapparatuur, de werkwijzen, de kwaliteit van het personeel, de kosten en de zorg en service die geboden wordt voor, tijdens en na de behandeling speelt daarbij de ooglasermethode nog een uiterst belangrijke rol.

De ooglasermethode bepaalt in de basis voor het grootste deel aan welke risico’s en kans op complicaties u zich laat blootstellen. Niet alleen tijdens de ooglaserbehandeling, maar ook erna. Het is daarom van groot belang dat u bekend bent met de kenmerken die de ooglasermethodes met zich meedragen.

Fundamentele verschillen ooglasermethodes
Zonder hier in een bijzonder technisch verhaal terecht te willen komen, kunnen we de zaken sterk vereenvoudigen door de verschillende methoden in twee groepen te verdelen.

Aan de ene kant de groep ooglasermethoden die gebruikmaken van een (hoornvlies)flapje, waarbij in drie lagen van het hoornvlies met een mesje (LASIK) of met behulp van een tweede laser (IntraLASIK, IntraLase, FemtoLASIK, Femto Second Laser, Femto SecondLasik) gesneden wordt en aan de andere kant de groep die zich beperkt tot het verwijderen van slechts een deel van de buitenste (epitheel) laag van het hoornvlies.

Het eigenlijke aanpassen van het hoornvlies met behulp van een ooglaser begint nadat één van beide hierboven beschreven methoden zijn toegepast. Ook bij dit laatste proces zijn er verschillen in kwaliteit te onderscheiden, die vooral liggen op het gebied van de kwaliteit van de ooglaserapparatuur en al of niet gebruik van bijvoorbeeld de Customvue Wavefront.

Bij EyeCare Ooglaseren wordt op dat deel van de behandeling gebruik gemaakt van het neusje van de zalm op het gebied van laserapparatuur.Bekijk voor meer informatie hierover ook onze pagina over de VISX Star S4™ IR Laser met CustomVue™ en irisregistratie.

Nu terug naar de voorbereidende fase voor het eigenlijke ooglaseren.
Dus terug naar de groep die met een hoornvliesflap werken en die welke dat niet doen.

Hoornvliesflap methoden
(oogflapmethoden)

 Methoden zonder hoornvliesflap
(oppervlakte methoden)

LASIK  Epi-Lasik
IntraLasik  LASEK
IntraLase  PRK
IntraLasik Femtosecond
Femto Lasik
Femto SecondLaser

Belangrijk is te weten dat de linkergroep in bovenstaande tabel een flap maakt in het hoornvlies, die in tegenstelling tot wat men vroeger altijd heeft verondersteld, nooit meer volledig vastgroeit aan het oogweefsel. Uit diverse onderzoeken van de reststerkte van het hoornvliesweefsel bleek er  een dermate groot verschil in achteruitgang te zijn opgetreden vergeleken met een maagdelijk oog, dat echt gesproken moet worden van een substantieel zwakke plek in het oog. Deze flap kan daarbij betrekkelijk gemakkelijk los komen bij een trauma. Dit kan plaatsvinden bij werkzaamheden, die typisch zijn voor bepaalde beroepsgroepen (politie, brandweer, beveiliging, leger), bij sport activiteiten, of gewoon tijdens een klein ongelukje met stoeien, wandelen in een bos (vallende boomtak), pulken in het oog, airbag etc.

Laat een flap plots los, dan zal er meestal flinke paniek ontstaan, want zeer snelle hulp door een oogchirurg is hier wel op zijn plaats, om blijvend letsel zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoornvliesflap Lasik EyeCare Ooglaseren

Oppervlakte oogflapje Epi-Lasik Eyecare ooglaseren

 

 

 

 

 

 

Hierboven twee plaatjes die de verschillen laten zien van oogflap omvang en dieptewerking. Links de hoornvliesflapmethoden,gerepresenteerd door LASIK. En rechts de niet-hoornvliesflapmethoden, gerepresenteerd door Epi-Lasik

Bij Epi-Lasik wordt slechts een super dun schuifje uit het buitenste epitheel laagje van het hoornvlies gehaald. Vandaar de toevoeging van “epi” aan het woordje LASIK. Het epitheel laagje groeit daarna net als een schaafwondje op de huid (ook epitheel) binnen een paar dagen weer helemaal dicht, zonder een zwakke plek achter te laten.

Bij LASIK wordt in 3 lagen van het hoornvlies gesneden en is de flap van een veel dikkere orde. Deze flap laat een blijvende zwakke plek achter in het hoornvlies. Bekijk en beluister ook het onthullende video interview met Dr. Gold.

Naast zwakke plek ook belangrijke andere nadelen bij hoornvliesflap methodes

Daarnaast zijn de risico’s tijdens de behandeling groter en ook de kans op complicaties tijdens de behandeling en erna zijn groter. Hieronder vallen onder  meer sterk vergrote kans op droge ogen, infecties, ontstekingen, diverse soorten complicaties van zogenaamde hogere orde aberaties waaronder nachtzichtproblemen, zoals halo’s en lichtkransen (strooilicht) en haze (hoornvliestroebeling).

De rechtergroep in bovenstaande tabel maakt geen flap in het hoornvlies, maar verwijdert in het  buitenste epitheel alleen de buitenste laag.

De verschillen tussen LASEK en PRK zijn daarbij marginaal te noemen. Over Epi-Lasik valt meer te vertellen. Epi-Lasik is een methode die de goede eigenschappen combineert van LASEK (geen hoornvlies en dus geen zwakke plek) en LASIK (sneller herstel en minder napijn en irritatie). De minder goede eigenschap van een wat langer herstel en wat meer napijn / irritatie is zoveel mogelijk geneutraliseerd.

Al met al is wat er overblijft aan ongemak goed met pijnstillers te overbruggen en het ietsje langere herstel is ook voor de meeste personen heel goed overkomelijk. Kiezen voor Epi-LASIK is daarom voor de meeste mensen  totaal geen moeilijke keuze, vooral als je je realiseert wat je ervoor terug krijgt.

De rechter groep is bovendien ook voor veel meer mensen toepasbaar dan bij de linkergroep methoden. Je moet dan denken aan droge ogen, dunner hoornvlies, of grotere pupillen en bijvoorbeeld grotere oogafwijkingen.

Onderstaande overzicht biedt een samenvatting van de vergelijking voor-en nadelen van de diverse ooglasermethodes.

Vergelijking voor - en nadelen diverse ooglasermethodes

Er zijn helaas niet veel klinieken die Epi-Lasik kunnen doen. Dus vraag er meteen bij het begin naar. Vaak zegt men wel dat men de Epi-Lasik methode kan bieden, maar als men eenmaal in de stoel zit, wordt het al snel om een of andere technische reden toch een andere methode.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een EPI-Lasik behandeling?
Een uitgebreid vooronderzoek geeft u duidelijkheid. Tot en met morgen loopt er een speciale actie met hoge kortingen. Als u zich binnen die tijd aanmeldt kunt u er vrijblijvend van profiteren.

Maak een afspraak voor een ooglaser onderzoek

Mocht u geïnteresseerd zijn, tijdelijk bieden wij de zomeractie aan waarbij u vanaf € 575,- per oog behandeld kan worden. Tijdens deze actie heeft u naast de veiligste behandeling ook nog een ongekende prijsstelling.

Ik ben geïnteresseerd in de zomeractie