Ooglaseren? Bepaal eerst wat de risico’s zijn per ooglasermethode!

Je hebt maar één stel ogen en daar moet je het je hele verdere leven mee doen. Is het dan niet volkomen logisch dat je dan kiest voor een ooglasermethode die zo min mogelijk structurele problemen en blijvende risico’s geeft? Hoe komt het dan dat er toch nog zo veel mensen zijn, die niet voor de veiligste oogbehandeling kiezen?

Er zijn nog steeds veel ooglaserklinieken die hardop durven te beweren dat hun achterhaalde lasermethode naast de nieuwste óók de veiligste ooglaserbehandeling methode is. Die claim klopt helaas niet bij heel veel oogklinieken, maar wordt door de consument jammer genoeg vaak als zoete koek geslikt. Cliënten die goed beslagen ten ijs komen en zich grondig laten informeren over voor- en nadelen van verschillende methoden, zullen sneller het kaf van het koren kunnen scheiden.

Lange tijd was LASIK de meest populaire en meest toegepaste ooglasermethode. Totdat een aantal jaren geleden bleek dat het hoornvlies niet (zoals men eerder dacht) helemaal geneest na een LASIK-ooglaserbehandeling. Toch wordt hier nog niet veel ruchtbaarheid aangegeven.

Wat is het probleem? Uw hoornvlies houdt blijvend een zwakke plek over aan methoden die met een mesje (LASIK) of een tweede laser (IntraLase, IntraLASIK, Femto-LASIK, FemtoSecond Laser) door drie verschillende lagen van uw hoornvlies heengaan. De zenuweinden in uw hoornvlies, die de hersenen prikkelen om essentieel traanvocht aan te maken, raken zwaar beschadigd bij het maken van de oogflap en herstellen daar niet meer van. De plek waar de flap zat blijft een zwakke plek die los kan laten, veroorzaakt droge ogen en vaak ziet iemand na een LASIK-operatie ook dubbel of kringen om objecten.

In de V.S. zijn inmiddels talloze websites opgezet om de negatieve effecten en zelfs misstanden , die gerelateerd zijn aan het toepassen van LASIK methodieken, aan de kaak te stellen. De FDA (de Amerikaanse federale ‘waakhond’ die consumenten onder andere beschermt tegen misstanden op het gebied van zorg en gezondheid ) onderkent inmiddels dat er een grote discrepantie lijkt te zijn tussen wat er beweert wordt over de goede toepasbaarheid van LASIK methodieken en de werkelijke resultaten ervan.

Momenteel is er een geavanceerde, veilige methode op de markt die lovende kritieken krijgt in Nederland en daarbuiten: Epi-LASIK. Deze methode van ooglaseren maakt alleen een klein schuifje in het buitenste laagje van het hoornvlies. Anders dan bij het achterhaalde LASIK wordt bij Epi-LASIK niet door drie lagen heen gesneden, maar alleen een heel oppervlakkig schuifje gemaakt, dat helemaal geneest. Epi-Lasik creëert dus geen flap die de zenuwen in het hoornvlies kan beschadigen of zelfs jaren later nog los kan laten door een tik op het oog (bijvoorbeeld bij sport, door een airbag en bij beroepen als militairen, politieagenten en brandweerlieden). Voor meer informatie kun je hier ook de veelgestelde vragen over Epi-Lasik en Lasik bekijken.

Tags: Ooglaseren, allerveiligste ooglasermethode, veiligste ooglaserbehandeling, veiligste ooglaserbehandeling methode, Epi-LASIK, FDA, LASIK methodieken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>