Hoe kies je de beste ooglasermethode voor jouw ogen?

Stel je bent het zat nog langer rond te lopen met een bril of contactlenzen. En je zoekt een oplossing die je permanent scherp zicht levert zonder die bril of lenzen. Misschien heb je goede verhalen gehoord van vrienden, kennissen of familie.

                                  De vraag is alleen: Wáár moet je op letten bij ooglaseren?

Je kiest namelijk niet alleen voor een bepaalde ooglaserkliniek, maar in feite ook voor hun arts(en), hun ondersteunend personeel, hun manier van werken en (al dan niet bewust) voor hun ooglaserapparatuur. Maar de eerste vraag die je je allereerst moet stellen is: welke ooglasermethode zal worden toegepast bij de oogbehandeling?

Je kunt wel voorkeur hebben voor een bepaalde ooglasermethode, maar dat is niet altijd uitvoerbaar. Je hebt namelijk te maken met bepaalde eigenschappen van je oog of ogen en die moeten eerst onderzocht worden. Zo wordt ondermeer vastgesteld om welke grootte van oogafwijkingen het gaat, maar ook óf en in welke mate je droge ogen hebt, hoe het met de dikte van je hoornvlies is gesteld en wat je pupilgrootte is. Hieronder staat een uitgebreide lijst van onderzoekitems:

• Meting hoornvliesdikte
• Meting kromming hoornvlies
• Topografie van het oog
• Geautomatiseerde sterktemeting (autorefractie)
• Meting pupildiameter
• Ongecorrigeerde en gecorrigeerde oogmeting
• Oogdrukmeting
• Traanfilm/traanproductie – test
• Netvliesonderzoek
• Oogmeting met wijde pupillen

De uitkomsten hiervan kunnen betekenen dat bepaalde methoden niet kunnen worden toegepast. En in sommige situaties is ooglaseren helemaal geen optie, maar kan lensimplantatie een alternatieve oplossing zijn.
Het is ook belangrijk te weten dat elke soort ooglasermethode zijn eigen kenmerken heeft, waaronder:

• Patiëntvriendelijkheid
• Mate van pijn en irritatie
• Duur van hersteltijd na de behandeling

De meeste mensen laten zich voornamelijk door deze drie punten leiden. En ze zijn helemaal ‘om’ als door de kliniek ook nog aangeeft dat bepaalde methoden de modernste en veiligste ooglasermethoden zouden zijn.

                                   En hier zit met name het addertje onder het gras!

                                  Want wat wordt daar nou precies mee bedoeld !?

Want met ‘de veiligste methode’ wordt meestal niet bedoeld dat uw ogen de veiligste eindsituatie krijgen na de behandeling. Wat bedoelen ze dan wel? Ze bedoelen vaak dat in hun kliniek de modernste en veiligste manier toegepast zal worden om een (hoornvlies)flapje te maken in verschillende laagjes van het hoornvlies.

Helaas wordt er in de meeste gevallen NIET bij verteld, dat de sterkte van je hoornvliesweefsel aanzienlijk achteruitgaat bij het aanmaken van een hoornvliesflapje. En dat er kans bestaat dat dit flapje (zelfs na jaren) loslaat bij een tik op het oog.

Een ongelukje zit namelijk altijd in een klein hoekje. Een paar voorbeelden: Je krijgt bijvoorbeeld met badminton of tennis een pluimpje of bal op je oog, tijdens een wandeling in bos of park tikt er een takje tegen je oog, een airbag raakt je oog bij het openen, of tijdens een onschuldig stoeipartijtje krijg je een elleboog op je oog…

Een zwakke plek in je oog, die ook na jaren nooit helemaal geneest is dus het laatste wat je wilt. Niet alleen als je min of meer gevaarlijk werk doet (bij defensie, politie, brandweer of beveiliging), een echte contactsport beoefent (zoals judo, karate, taekwondo, boxen) of een andere sport waar je elkaar vaak raakt, zoals rugby of hockey. Bedenk eens wat er gebeurt als het flapje loslaat… De paniek zal groot zijn en u zult zo snel mogelijk geholpen moeten worden door een oogspecialist, om te voorkomen dat er blijvend oogletsel optreedt.

                                 Zijn er dan wel goede alternatieve oplossingen die modern en

                                 veilig zijn en géén flapje maken?

Ja, die zijn er zeker: LASEK en Epi-Lasik (ook wel EpiLasik of Epilasik geschreven). Deze twee ooglasermethoden werken allebei zonder het aanmaken van een hoornvliesflap. Bij Epi-Lasik wordt er alleen een ultradun laagje van het buitenste hoornvlieslaagje (epitheel) weg geschoven. In dat epitheellaagje is een oogwondje na een dag of vijf helemaal hersteld. Net als bij een schaafwondje in het epitheel van bijvoorbeeld uw vinger. En er is géén blijvende zwakke plek in het oog.

Extra voordeel Epi-Lasik!
Epi-Lasik heeft daarbij nog eens het voordeel dat het de sterke punten combineert van LASIK (patiëntvriendelijker) en LASEK (geen hoornvliesflap en zwakke plek) en de negatieve kenmerken zoveel mogelijk neutraliseert (kortere hersteltijd en minder pijn dan bij LASEK). De pijn die resteert, is met pijnstillers goed te accepteren.

Als dan ook wordt meegenomen dat de risico’s beperkter zijn en de kans op complicaties tijdens de behandeling en erna ook kleiner, dan lijkt de keuze steeds duidelijker te gaan naar EpiLasik. Voor meer informatie kun je ook ook de veelgestelde vragen over Epi-Lasik en LASIK bekijken

En een bijkomend voordeel van Epi-Lasik: het is een methode waar veel meer mensen voor in aanmerking komen dan voor de hoornvliesflap-methoden. Want ook mensen met een dunner hoornvlies, droge ogen en grotere oogafwijkingen zijn te behandelen met EpiLasik.

                               Wil je tenslotte echt het allerveiligste en beste voor je ogen?!

Als je echt voor topkwaliteit en het allerbeste eindresultaat gaat, is er nog de aanvullende methode CustomVue™ Wavefront, die wordt toegepast in combinatie met EpiLasik (of met LASEK). Deze combinatie betekent een ultiem veilige oplossing voor uw ogen met het beste zichtresultaat. CustomVue™ Wavefront is een handelsmerk dat hoort bij de beste laserapparatuur die op de markt verkrijgbaar is en die ook door NASA wordt gebruikt: de VISX Star S4™ IR Laser met CustomVue™ en irisregistratie.
Spijtig genoeg zijn er maar enkele klinieken in Nederland die de Epi-Lasik ooglasermethode toepassen, in combinatie met CustomVue™ Wavefront. Kiest u voor deze ultieme oplossing, kies dan voor EyeCare Ooglaseren uit Hoofddorp. In hun kliniek wordt deze methode al meer dan 2 jaar met groot succes toegepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>