Mario Balotelli undergoes Lasik eye surgery

Voor degenen die niet geheel op de hoogte zijn, Mario Balotelli was de spits van Manchester City en speelt nu in Italië bij AC Milan en speelde afgelopen woensdag nog in en tegen Nederland voor het Italiaanse nationale elftal. (uitslag 1-1)

Mario BalotelliWat zo onbegrijpelijk is, is dat hem kennelijk geadviseerd is een LASIK ooglaser- behandeling te nemen.

Zoals bekend verondersteld mag worden bij ooglaserklinieken (hij was behandeld in Brescia – Italië), maakt LASIK en alle andere ooglasermethodes met LASIK in de naam, met uitzondering van Epi-LASIK, een oogflapje aan in de diepere lagen van het hoornvlies.
Om misverstand te voorkomen is het beter te spreken over een hoornvliesflapje, omdat Epi-LASIK ook een flapje maakt, alleen is die in de allerbuitenste epitheel laag van het hoornvlies.

Voetbal typische mannensport
Professioneel mannen voetbal, zeker in de spitspositie van een elftal en op topniveau, is niet een sport voor iedereen. Je kunt gerust stellen dat het een zware sport is die zeker op topniveau veel vraagt van uithoudingsvermogen en incasseringsvermogen. Om een gevaarlijke spits onschadelijk te maken wordt nogal eens gebruik gemaakt van ontoelaatbare dingen: trekken aan shirtjes, duwen, tackelen, ellebogen en losse handjes, die tegen het gezicht aan komen, valpartijen en natuurlijk benen, schoenen, of een bal die je tegen gezicht aan kan krijgen. Komt er in deze situaties oogcontact voor, een tik op het oog, dan is de kans op loslaten van de hoornvliesflap bijzonder groot.

Dit geldt niet alleen voor voetbal, maar voor vele sporten waar een bal in het spel is, maar uiteraard ook judo en andere vechtsporten. Ook bij bepaalde beroepsgroepen die contact risico in zich bergen is de hoornvliesflap niet bepaald een aanwinst. En in wezen is het voor iedereen die geen onnodige risico’s wil nemen met de gezondheid van zijn lichaam verstandig een andere keuze te doen als het gaat om ooglaseren. Het is immers helemaal niet nodig te kiezen voor een LASIK ooglasermethode. Er zijn gelukkig genoeg andere en betere alternatieven.

Waarom is Epi-LASIK een betere keuze?
Hoezo is Epi-LASIK dan een betere keuze? Om te beginnen, geen blijvende zwakke plek in het oog, geen risico van loslaten van de hoornvliesflap, minder risico bij de behandeling en minder kans op complicaties tijdens de behandeling, maar vooral ook erna. Als het gaat om veiliger ooglasermethodes, die ook nog op termijn betere zicht prestaties leveren is de Epi-LASIK laserbehandeling zeker een goede keus.

LASIK complicaties
Een van de complicaties van LASIK is de vergrote kans op droge ogen. Onderzoek wijst uit dat na een LASIK behandeling meer dan 20% flink last heeft van droge ogen. Een phenomeen dat zich in verschillende verschijningsvormen manifesteert.

Waarom dan nog de weerstand tegen Epi-LASIK?
Wel, eenvoudig omdat de LASIK-methodes zo veel populairder zijn. Bij de oogklinieken vooral. Andere ooglasermethodes zijn inderdaad niet zo patiënt vriendelijk als de LASIK methodes: het herstel van het zicht is het kortst en de napijn wat minder. Epi-LASIK is echter een soort tussenvorm tussen LASIK en LASEK, waarbij zicht herstel en de napijn  dicht tegen dat van de LASIK methodes aanzitten. Maar met een pijnstiller is het goed te overbruggen.

Kies je rationeel, dan kies je voor veiligheid en voor minder risico en complicaties. En voor slechts een beetje meer ongemak. Je hebt dan wel een duurzame oplossing met de wetenschap dat je het beste voor je ogen gekozen hebt.

Bronvermelding: Gazzetta dello Sport september 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>