Nachtzicht complicaties na een Lasik ooglasercorrectie

Er zijn vele patiënten die klagen na een Lasik behandeling over serieuze verblinding door licht en problemen met nachtblindheid. Als professioneel aanbieder van oplossingen voor ooglasercorrecties voelen we het als onze verantwoordelijkheid van onze praktijk om patiënten op de hoogte te brengen van de risico’s en voordelen van alle soorten behandelingen die zij overwegen. Helaas, bij Lasik kiezen patiënten vaak voor deze ooglasercorrectie voordat ze überhaupt gekeken hebben naar essentiële zaken die ermee samen hangen.

Wat is Lasik?

Lasik is een van de meest uitgevoerde ooglasercorrectie behandelingen ter wereld. De ooglaserbehandeling wordt uitgevoerd door een oogflap te snijden uit het hoornvlies ( voorste deel van het oog) om zo een diepere laag te kunnen blootleggen. Deze diepere laag wordt dan vervolgens zorgvuldig hervormd door een laser apparaat om het zicht weer optimaal te krijgen.
Naast Lasik, zijn er een aantal andere modernere ooglasertechnieken gangbaar, die ook gebruikmaken van een oogflap om zo de diepere laag te kunnen blootleggen. Dit zijn de zogenaamde Lasik-all laser-methoden, die de oogflap met een 2e laser aanmaken: IntraLasik, Intralasik Femtosecond, Intralase zijn een aantal benamingen van de Lasik-all-laser methoden. Wat geldt voor Lasik geldt in principe ook voor de Lasik all-laser methoden.

WAT ZIJN DE MEEST BEKLAAGDE COMPLICATIES VAN LASIK ?

Omdat vele patiënten hun oogarts niet consulteren, of niet genoeg vragen stellen gedurende een consultatie met een Lasik refractie chirurg, realiseren ze zich niet dat verblinding door licht en nachtzicht problemen gebruikelijke, hoewel ongewenste resultaten zijn van de behandeling. Dit geldt ook voor droge ogen en complicaties rond de stabiliteit van de oogflap. Hier beperken we ons alleen tot de nachtzicht problemen na een Lasik ooglaserbehandeling.

Waardoor worden de nachtzichtproblemen veroorzaakt?

Er zijn 3 hoofdredenen waardoor verblinding door licht en nachtzichtproblemen na een Lasik behandeling ontstaan. De eerste kan bijna direct optreden, nadat de Lasik behandeling achter de rug. Deze wordt veroorzaakt door de zwelling van het hoornvlies. Meestal wordt deze zwelling onder controle gehouden door het toe dienen van speciale oogdruppels. Wanneer de zwelling is afgenomen en het oog aan het herstellen is van de behandeling moet er gehoopt worden dat de nachtzicht problemen en de problemen met verblinding door licht zullen verminderen.
Indien de glare (verblinding door licht) en nachtzicht problemen na de eerste maand aanhouden, is de kans groot dat er sprake is van een onder- of overcorrectie. Dit betekent dat het zicht niet volledig is gecorrigeerd door de Lasik behandeling. De remedie die hier vaak wordt toegepast is het voorschrijven van een speciale avondbril. Het voordeel van een bril is niet alleen het corrigeren van de onder -of overcorrectie, maar ook kiezen veel mensen ervoor om een extra anti-reflectie laag aan te brengen op de glazen om zodoende de verblinding door licht bij de patiënt te reduceren. In sommige gevallen is een extra Lasik behandeling noodzakelijk om het zicht verder te corrigeren.
De derde reden van verblinding door licht na een Lasik behandeling is de pupil grootte. Het menselijk oog beheert de hoeveelheid licht dat het oog binnenkomt door de pupil te openen en te sluiten. In een schemerige of donkere kamer zal de pupil vergroten om de grootst mogelijke hoeveelheid licht binnen te laten in het oog en het tegengestelde is ook juist: bij helder licht trekt de pupil samen om de hoeveelheid licht dat het oog binnenkomt te verkleinen. Bij een aantal Lasik gevallen, wordt de pupil groter dan het hoornvlies gebied dat tijdens de behandeling is gecorrigeerd. Deze situatie kan ook worden gecorrigeerd met lenzen of met speciale oogdruppels die de pupil dwingen naar een kleiner formaat. Als de pupilgrootte kleiner blijft dan het gebied van de Lasik behandeling, zal de glare-verblinding door licht behoorlijk gereduceerd worden. En ook hier weer net zoals bij een onder-of overcorrectie , kan indien het er genoeg aanleiding voor is een extra Lasik behandeling worden toegepast.

Kennis bij patiënten bleek vaak onvoldoende aanwezig

Vele Lasik patiënten vertelden uit hun ervaringen, dat als ze geweten hadden hoeveel impact het niet goed kunnen zien bij donker zou hebben op hun leven, zij de behandeling niet hadden gekozen. Dit is zeker het geval bij een beroepschauffeur die lange afstanden rijdt. Zijn levensonderhoud is gebaseerd op een goed nachtzicht. Na de Lasik behandeling is zijn vermogen om te functioneren in de baan waarvan hij houdt, afgenomen, als gevolg van excessieve verblinding door licht van tegemoet komende koplampen. Hij heeft nu moeten teruggrijpen op het dragen van een bril, iets wat hij niet wilde. De reden om een Lasik behandeling te nemen was immers om in staat te zijn scherp te kunnen zien in alle omstandigheden zonder correctieve hulpmiddelen. Deze patiënt heeft er overigens voor gekozen voorlopig geen vervolgbehandelingen meer te doen om dit probleem op te lossen.
Vele patiënten die Lasik hebben laten doen vertelden dat indien ze op de hoogte waren geweest van de impact die nachtzichtproblemen hebben op de kwaliteit van hun leven, ze er niet voor gekozen zouden hebben. Belangrijk te weten is dat de behandeling die wereldwijd wordt gebruikt natuurlijk steeds verbeteringen ondergaat. Hierdoor zijn de klachten als glare (verblinding door licht) en nachtzichtproblemen al minder dan bij de introductie van Lasik. Het is belangrijk een oogarts te kiezen die een solide ervaring heeft en zoals het bij elke operatie van belang is, om alle risico’s en voordelen de revue te laten passeren. Neem de tijd om u goed te laten informeren en stel vragen. Een goede kliniek zal u graag uitgebreid informeren. Hoewel er binnen onze ooglaserkliniek geen Lasik meer wordt uitgevoerd zijn we perfect in staat uit een te zetten welke oplossingen het beste passen bij de eisen en wensen die onze cliënten hebben.

Is er ook een ooglaserbehandeling die bovenstaande nadelen niet heeft?

Ja zeker is die er. De oppervlakte methode Epi-Lasik heeft deze nadelen niet en heeft bovendien het voordeel dat hij vrijwel dezelfde patiënt vriendelijke eigenschappen heeft waar Lasik om geroemd wordt. Bedoeld wordt het zichtherstel na de behandeling en de napijn na de behandeling.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>