Ooglaseren en ooglaserbehandelingsmethoden.

LASIK en de daarmee gerelateerde methoden IntraLase, IntraLasik, Femto-Lasik, en FemtoSecond Laser zijn gebaseerd op een ooglaser behandelingsmethode, die gebruik maakt van de hoornvliesflap. Onderzoek door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toont aan dat ogen die volgens de LASIK-methode zijn gelaserd, altijd een zwakke plek behouden. De FDA is de Amerikaanse federale ‘waakhond’ die consumenten beschermt tegen misstanden op het gebied van zorg en gezondheid en veel kritiek heeft op de LASIK-methode.

               Kwalijke praktijken van sommige aanbieders van Lasik-methodes

Ondanks het feit dat is aangetoond dat LASIK vele nadelen kent, weifelen veel ooglaserklinieken vooralsnog om van deze populaire (en winstgevende) methode af te stappen. Erger nog, er zijn nog legio aanbieders die onveranderd beweren dat LASIK (en daarmee gerelateerde methodes) de veiligste ooglaser methodes zijn. Daarmee wordt de waarheid geweld aangedaan. Voortschrijdend inzicht heeft geleerd dat het hoornvliesflapje niet meer volledig vastgroeit, waardoor het altijd een zwakke plek in het oog blijft. Dat brengt bijvoorbeeld het risico met zich mee dat het flapje bij een trauma (tik op het oog) los kan komen. Voor sporters en bepaalde beroepsgroepen is het zeker geen goede optie om voor deze behandelingsmethoden te kiezen. Maar ook zijn er mensen die bij een auto-ongeluk betrokken waren waarbij de airbag zich ontvouwde, die aan die klap jaren na de ooglaseroperatie een los hoornvliesflapje overhielden.

                Andere nadelen LASIK methodes

Andere verhoogde risico’s na een operatie met een hoornvliesflap zijn bijvoorbeeld droge ogen. Bij het creëren van de flap worden namelijk zenuwen in het hoornvlies beschadigd, waardoor een cruciale functie van het oog, het oogtraanproces, verstoord kan worden. Dit kan infecties veroorzaken, hoofdpijn, dubbelzien, of halos rond objecten. In ieder geval moet de degene die dit overkomt altijd kunsttranen blijven gebruiken.

Wij adviseren cliënten om zich van tevoren goed te laten adviseren over de voor- en nadelen van de verschillende ooglasermethodes. Als u goed beslagen ten ijs komt, zult u sneller het kaf van het koren kunnen scheiden. Informeer u ook over de meest geavanceerde, veilige methode op de markt die lovende kritieken krijgt in Nederland en daarbuiten: Epi-LASIK. Deze methode van ooglaseren maakt alleen een klein schuifje in het buitenste laagje van het hoornvlies. Anders dan bij het achterhaalde LASIK wordt bij Epi-LASIK niet door drie lagen heen gesneden, maar alleen een heel oppervlakkig schuifje gemaakt, dat helemaal geneest. Epi-LASIK creëert dus geen flap die de zenuwen in het hoornvlies kan beschadigen of zelfs jaren later nog los kan laten door een tik op het oog (sport, airbag). Voor meer informatie kun je hier ook veelgestelde vragen over Epi-Lasik en LASIk bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>