Veiligste en modernste manier van ooglaseren?

Er zijn nog steeds ooglaserklinieken die stellen dat IntraLasik, Intralase, Femtosecond de veiligste en modernste manier van ooglaseren zijn. Het betreft hierbij allemaal namen voor ooglasermethoden met hoornvliesflap die door verschillende lagen van het hoornvlies gaan. En die dus IN het hoornvlies snijden. Terwijl er nu veel betere methoden zijn (Epi-Lasik en LASEK) die in het epitheellaagje OP het hoornvlies werken.

Wat is er dan zo mis met die diepe hoornvliesflap?

Blijvend zwakke plek na LASIK
De LASIK-methode was de eerste techniek die er gebruik van maakte. De diepe hoornvliesflap wordt bij LASIK aangemaakt met behulp van een microkeratome, een mechanisch mesje. De modernere versies van LASIK (zoals Femtosecond en IntraLasik) maken nog steeds diezelfde hoornvliesflap, maar nu door middel van een laserkeratome en prijzen die aan als een veiliger alternatief. Hun motief: met de laser kan de hoornvliesflap met grotere nauwkeurigheid worden gemaakt. Het is echter nog niet zo zeker of de nieuwere methode om de flap te maken wel écht veiliger is dan bij de traditionele LASIK-methode. Want feit blijft: doordat deze methoden in verschillende lagen van het hoornvlies snijden ontstaat er een zwakke plek die niet meer volledig geneest. Ook na jaren niet.

Nare gevolgen LASIK
Het is dus pertinent onjuist om deze methoden (IntraLasik, Intralase, Femtosecond) ‘het veiligst’ of ‘modern’ te noemen. Onderzoek in de VS heeft uitgewezen dat er (omdat in de achterhaalde LASIK-methodes door drie lagen van het hoornvlies wordt gesneden) ook kleine zenuwen in het hoornvlies worden doorsneden. Voor veel cliënten met uitzonderlijk nare gevolgen: droge ogen en verhoogde risico’s voor ondermeer ontstekingen en nachtzichtproblemen. Ook is gebleken dat de diepe flap nooit meer volledig vastgroeit. De ooit zo populaire LASIK- methode leidt dus tot permanente verzwakking van het weefsel en kan leiden tot een aantal complicaties waar vooralsnog geen remedies tegen zijn. Als je je oog stoot, met sporten een tik krijgt of bijvoorbeeld een airbag tegen je oog krijgt, is de kans groot dat de flap los raakt. In de VS is men daarom zelfs al zo ver, dat als je werkzaam wilt zijn bij bijvoorbeeld defensie, dat je dan geen LASIK ooglasermethode mag hebben ondergaan.

Wél veilig: Epi-Lasik en LASEK
Wél veilig zijn de ooglasermethoden LASEK en Epi-Lasik. Bij LASEK en Epi-Lasik wordt er niet in drie lagen van het hoornvlies gesneden, maar in één. Misschien is het in eerste instantie verwarrend dat in de veilige methode Epi-Lasik wel het woordje LASIK voorkomt, maar de toevoeging ‘Epi’ laat zien dat alleen in het epitheel wordt gewerkt. Het epitheel is het buitenste laagje van het hoornvlies dat na een ooglaserbehandeling na plm. 5 dagen weer helemaal is genezen. Net als de huid op ons lichaam na een kleine verwonding. Er blijft dus geen zwakke plek achter. Laat u dus niet afschrikken, ooglaseren kan heel veilig, succesvol en betrouwbaar worden uitgevoerd, als u kiest voor Epi-LasiK of LASEK. Daarbij moet wel worden aangetekend dat LASEK (vanwege de toegepaste manier van werken tijdens de operatie) pijnlijker is en een langere herstelperiode vergt. Beide methoden zijn echter bewezen succesvol en betrouwbaar. Al blijft een ooglaserbehandeling natuurlijk altijd een medische ingreep, die net als alle andere medische ingrepen niet altijd 100% het gewenste effect heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>