Wat is mis met Lasik – FemtoLasik – IntraLasik – IntraLase – Femto Second Laser?

Voor wie zich voor het eerst oriënteert op ooglaserbehandelingen is het lastig om door de bomen het bos te zien. Zoveel namen voor zoveel verschillende behandelingen… Hoe kies je wat goed voor je ogen is? En welke stappen vinden plaats tijdens de behandeling?

Laten we eerst eens kijken naar het achterhaalde LASIK en de daarvan afgeleide vormen van ooglaserbehandeling FemtoLasik, IntraLasik, IntraLase en Femto Second Laser. Voor wie niet verder kijkt dan zijn neus lang is, lijken dit de ideale lasermethoden. Sterke punten van deze ooglasermethoden zijn immers dat het ongemak qua pijn en irritatie zich direct na de ooglaserbehandeling inderdaad beperkt tot een wat kortere periode dan Lasek en Epi-Lasik. Ook is men bij het ondergaan van de eerstgenoemde methoden in het algemeen iets korter uit de roulatie. Maar de prijs die u uiteindelijk op de lange duur betaalt is véél hoger!

Waarom betaalt u een hoge prijs?

Bij Lasik maakt de oogarts eerst een zogenaamde ‘hoornvliesflap’ door met een precisiemesje/microkeratoom IN verschillende laagjes van het hoornvlies te snijden. Op de modernere manier bij FemtoLasik, IntraLasik, IntraLase en Femto Second Laser gebeurt dat ‘snijden’ met een laser.  Daarna wordt (na het tijdelijk opzij klappen van die flap) gelaserd. Maar feit blijft dat er een hoornvliesflap wordt gecreëerd die nooit meer volledig zal genezen en altijd een zwakke plek zal blijven. En er zijn nog meer nare gevolgen. Onderzoek in de VS heeft deze zaken bewezen, maar er wordt nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven door ooglaserklinieken.

Met Epi-Lasik en Lasek géén zwakke plek

Het woordje ‘Epi’ in Epi-Lasik staat voor epitheel. Dat betekent dat alleen in het buitenste laagje van het hoornvlies met behulp van een microkeratoom een superdun laagje wordt verwijderd, voordat de laser zijn werk gaat doen. Dat laagje is geheeld na 3 dagen en blijft geen zwakke plek. Kiest u dus voor Epi-Lasik of Lasek (dat óók alleen in het buitenste laagje werkt, maar dan met alcohol) dan bent u véél beter af. Het enige minpuntje: de minder comfortabele periode direct na de behandeling duurt wel 1 of 2 dagen langer. Maar die is eenvoudig te bestrijden met pijnstillers. U krijgt daar echter wel heel veel veiligheid op de lange termijn voor terug!

Wat zijn de voordelen van Epi-Lasik en Lasek?

  • Géén blijvend zwakke plek in je ogen, omdat er niet wordt gewerkt met een hoornvliesflap
  • Dus óók geen risico dat die hoornvliesflap loslaat bij een tik op je oog, bijvoorbeeld tijdens het sporten, door een tak in je oog tijdens een boswandeling of een airbag.
  • Veel minder risico’s tijdens de ooglaserbehandeling
  • Veel minder kans op complicaties tijdens en vooral na de ooglaserbehandeling
  • U hoeft zich geen zorgen te maken dat zelfs jaren later nog steeds uw hoornvliesflap kan loslaten bij een tik op het oog. Als dat namelijk zou gebeuren, moet de oogarts de schade direct herstellen.

Een van de typische complicaties met Lasik is de groep nachtzichtproblemen, die zich in diverse manieren manifesteert. Naast verblinding en halo’s zijn dat bijvoorbeeld starburstsstervormige schitteringen. Zie onderstaande video.

Gelukkig kiezen steeds meer mensen daarom voor methoden die alleen een dun laagje verwijderen van het epitheel, het buitenste laagje van het hoornvlies: Epi-Lasik en Lasek.

Laser-Assisted In Situ Keratomilensis

Verwarrend is wel, dat in de nieuwe, veel veiliger methode Epi-Lasik nog steeds het woordje Lasik staat. Lasik is namelijk een afkorting van Laser-Assisted In Situ Keratomilensis. Dat betekent dat uw prescriptie letterlijk met een laserstraal in uw hoornvlies wordt gegraveerd. En dat gebeurt ook met Epi-Lasik. Alleen gebeurt dat niet zoals bij het inmiddels achterhaalde Lasik met een flap waarbij door 3 laagjes wordt gesneden [bij FemtoLasik, IntraLasik, IntraLase en Femto Second Laser gebeurt dat snijden niet met een mesje/microkeratoom maar met de laser]. Met Epi-Lasik gebeurt dat door een superdun laagje van het epitheel af te duwen.

Epi-Lasik geschikt voor meerdere doelgroepen

Epi-Lasik combineert in feite de beste eigenschappen van LASIK en LASEK en neutraliseert zoveel mogelijk de negatieve eigenschappen.

Een bijkomend voordeel van Epi-Lasik: het is geschikt voor grotere doelgroepen. Epi-Lasik is ook mogelijk als je een dun hoornvlies hebt of last hebt van droge ogen en is toe te passen bij slechter zicht. Voor meer informatie kun je hier de veelgestelde vragen over Epi-Lasik en LASIK bekijken.

Wees dus verstandig. U hebt maar één stel ogen, waar u uw hele verdere leven mee moet doen. Besef heel goed wat de nadelen op de lange termijn zijn van de methoden die werken met een zogenoemde hoornvliesflap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>