Ooglaseren: met of zonder flapje? En hoe veilig is dat?

Een geslaagde ooglaserbehandeling kan een echte verrijking van je leven zijn. Wakker worden en direct in staat zijn om scherp te zien is de droomwens van miljoenen bijziende Blij_na_geslaagde_ooglasercorrectie_bij_EyeCare_Ooglaserenmensen. Mensen die nog naar hun bril of contactlenzen reiken op het moment dat hun alarmklokje afgaat. Sporten met een bril is vaak lastig. Maar ook lenzen kunnen ongemakkelijk of irritant zijn: je moet ze elke dag inzetten en uitnemen. Ze kunnen vuil worden of zoek raken en je ogen kunnen gaan irriteren of zelfs gaan infecteren. En daar heb je allemaal geen last meer van na een ooglasercorrectie…
Maar hoe kies je de juiste ooglaserkliniek? En wat is de juiste ooglaserbehandeling? Voor wie zich probeert in te lezen in alle aangeboden informatie, ligt er een grote uitdaging: veel ooglaserklinieken schermen met ‘veilig’ en ‘modern’ en met oneigenlijke argumenten. En probeer daar maar eens doorheen te prikken als leek. Wij zetten een paar feiten voor u op een rijtje. U kunt dan gerichter kiezen waar u voor wilt gaan.

Twee verschillende laserbehandelingsmethoden

Als u een ooglaserbehandeling overweegt, is het belangrijk om te weten dat er in feite twee verschillende ooglasermethoden zijn:
A. De ooglasermethode die werkt met een hoornvliesflapje (zoals Lasik, IntraLase, IntraLasik Femtosecond)
B. De ooglasermethode die géén hoornvliesflapje maakt (zoals Epi-Lasik, Lasek), de zogeheten oppervlakte behandelingen.

A. Methoden met een hoornvliesflapje

De ooglasermethoden die eerst een flapje maken, zijn het meest bekend en worden het meest toegepast. In dit rijtje horen Lasik en daarvan afgeleide methoden thuis. Met een speciaal verfijnd mesje (microkeratome) óf met een (tweede) laser wordt door drie lagen van het hoornvlies heen een flapje gemaakt. Dit flapje wordt vóór het eigenlijke laseren, waarbij de feitelijke oogcorrectie plaatsvindt, opzij gevouwen en na het laseren weer op zijn plek teruggeklapt. Voordeel: een relatief pijnloze methode en snellere genezing. Nadeel: vaak (blijvend) droge ogen (20-30% van de behandelde mensen), ca. 1 op de 3 patiënten hebben na de behandeling last van nachtzichtproblemen: storende zaken als kringen zien rondom lampen, last van strooilicht, verblinding door koplampen. Bovendien zijn de kansen op complicaties en infecties groter dan bij de oppervlakte methodes. Maar nog véél belangrijker is: wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk gepubliceerd in de USA, heeft vrij recentelijk uitgewezen dat het oogflapje in tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, vrijwel niet meer vastgroeit, ook niet na lange tijd. Er blijft dus voor altijd een zwakke plek achter in het oog. De randjes, die als enige vastgroeien, kunnen na een lichte tik op het oog loslaten (denk aan stoeien, sporten, ruw beroep, airbag, takje). Snelle hulp van een oogarts is dan geboden. Kijk en beluister ook de onthullende video op ons Blog.

B. Methoden zonder hoornvliesflapje, de oppervlakte methoden

De ooglasermethoden die géén flapje maken, werken alleen in het buitenste laagje van het hoornvlies: het epitheel. Er wordt een klein stukje weefsel opzij geschoven, dat na de ooglaserbehandeling (net als een schaafwondje op je hand) snel en stevig geneest en geen zwakke plek achter laat. Epi-Lasik en Lasek horen in dit rijtje thuis. Voordeel: geen zorgen dat er een zwakke plek in het oog ontstaat. Minder kans op complicaties en infecties, dus ook minder kans op droge ogen. Kijk hier voor nog meer voordelen van de oppervlakte-ooglasermethoden. Deze methode kan bovendien mensen helpen met een grotere afwijking. Ook mensen die vanwege een te dun hoornvlies niet in aanmerking komen voor een oogflapmethode, kunnen vaak wel behandeld worden met Epi-Lasik of Lasek. Dit gaat op voor mensen met droge ogen, grote pupillen, hogere sterktes en grotere cilinders. Nadeel: de genezing van het oog (en dus ook de gevoeligheid) duurt 1 à 2 dagen langer. Het duurt ook wat langer dan de oogflapmethode voordat uw zicht helemaal optimaal is.

Conclusie

Als u een ooglaserbehandeling overweegt, zorg dan dat u goed weet wat de twee verschillende methoden inhouden en welke risico’s er aan kleven! Vraag de ooglaserklinieken waar u informatie aanvraagt, met welke methode ze werken: met of zonder een flapje. Laat u niet verleiden door mooie namen en loze kreten. Wat het meest zwaar weegt is: welke methoden past een oogkliniek toe en welke voor- en nadelen en risico’s bent u bereid te accepteren?

EyeCare Ooglaseren neemt afstand van de oogflapmethode. Wij maken alleen gebruik van Epi-Lasik en Lasek. Naar wens aangevuld met een CustomVue Wavefront behandeling.
· Heeft u vragen? Kijk verder op onze website of neem contact met ons op . U kunt ook
bellen naar (085) 40 12 441- tegen lokaal tarief.
· Wilt u weten wat het u kost? Momenteel kunt u gebruikmaken van onze Lenteprijzenactie:
Dat is voor Nederland een ongekend lage prijs! Als je dan ook nog bedenkt dat we daarmee de veiligste ooglaserbehandeling leveren, is het wel duidelijk dat we hier praten over de best value for money.