Ooglaseren opent nieuwe
perspectieven

eye-surgery-mockup01-inner

Epi-Lasik – modernste en veiligste ooglasermethode zonder hoornvliesflap

Epi-Lasik is de modernste en duurzaamste ooglasermethode op dit moment. De Epi-Lasik-behandeling is geschikt voor bijziendheid, verziendheid, leesbrilcorrectie en voor cilindrische afwijkingen.Het is een van de weinige ooglasermethoden, waarbij geen hoornvliesflapje wordt aangemaakt. Epi-Lasik (dit staat voor Epitheel – Lasik) is een geheel nieuwe manier van ooglasercorrectie. Het combineert de voordelen en veiligheid van LASEK / PRK met de voordelen van de LASIK methoden (comfortabeler en kortere hersteltijd). Uniek hierbij is, dat de karakteristieke nadelen van deze twee behandelingen zoveel mogelijk vermeden worden. Epi-Lasik levert stabielere en hogere voorspelbaarheid op van de zichtresultaten. Deze allernieuwste methode van ooglasercorrectie is ook geschikt voor mensen waarbij LASIK niet mogelijk of raadzaam is.

Ook voor ogen die minder ideaal zijn
Juist voor mensen met bijvoorbeeld drogere ogen, een dunner hoornvlies, grotere pupillen, of een hogere afwijking kan Epi-Lasik een uitkomst zijn. Bij Epi-Lasik wordt slechts het meest oppervlakkige laagje van het hoornvlies, het epitheel, losgetrild  en opzij geschoven. Dan wordt er gelaserd om de juiste correctie te verkrijgen.Er sterven bij Epi-Lasik ook geen cellen af zoals bij Lasek, waarbij het epitheel laagje wordt losgeweekt met alcohol. Met de inzet van het Epi-K Microkeratoom apparaat zullen de losgetrilde cellen wel overleven.Hierdoor is de kans op haze of regressie uitgesloten.

Voor velen het allerbelangrijkst is, dat Epi-LASIK geen permanent blijvende zwakke plek oplevert in het oog, zoals bij de LASIK methoden wel het geval is.

Epi-Lasik ooglaserbehandeling EyeCare OoglaserenLasik hoornvliesflap EyeCare Ooglaseren

 

 

 

 

 

 

Hierboven de verschillen in bewerkingen op het hoornvlies tussen Epi-Lasik en LASIK.

Bij Epi-Lasik een super dun flapje uit het buitenste epitheel laagje van het hoornvlies. Vandaar de toevoeging van “epi”. Dit flapje groeit na terugklappen in een paar dagen geheel weer vast aan het oog.

Bij LASIK wordt in 3 lagen van het hoornvlies gesneden en is de flap van een veel dikkere orde. Deze flap laat een blijvende zwakke plek achter in het hoornvlies.

De voordelen van Epi-Lasik

 • Bijna iedere patiënt is geschikt voor de Epi-Lasik methode; voor drogere ogen, dunner hoornvlies, grotere afwijkingen, grotere pupillen
 • Er wordt geen gebruik gemaakt van een mesje zoals bij de Lasik methode;
 • Het oog geneest geheel, er blijft geen zwakke plek achter in het oogweefsel,
  Bij de hoornvliesflap gebaseerde methodes zoals Lasik, Intralasik Femtosecond, IntraLase, IntraLasik Femto Secondlaser en dergelijke is er wel sprake van een blijvende zwakke plek. Clinical research heeft uitgewezen dat de oorspronkelijke sterkte van het oogweefsel sterk achteruitgaat na een oogflapbehandeling en niet meer volledig heelt en vastgroeit aan oorspronkelijke oogweefsel.
 • De hoornvlies oogflap kan vrij gemakkelijk loslaten, bijvoorbeeld door een onvoorziene tik op het oog. Gebeurt dit dan is een chirurgische behandeling op hele korte termijn noodzakelijk om blijvend oogletsel zoveel mogelijk te voorkomen. Gelukkig zal dit bij  de Epi-Lasik – en LASEK methode niet kunnen plaatsvinden.
 • Voor sporters en beroepsuitoefenaars met extra risico is de hoornvliesflapmethode zo wie zo stellig af te raden.
 • De hoornvlieszenuwen zijn ongemoeid gebleven, waardoor geen kans bestaat op kwaliteitsverlies van het zichtvermogen door droge ogen. Studies wijzen uit dat van de patiënten na een LASIK behandeling meer dan 30% structureel last krijgen van droge ogen.
 • Het oog geneest sneller dan bij de LASEK methode, bovendien is de behandeling veel minder gevoelig.
 • Na de eerste 24 uur zal het herstel zeer snel verlopen.
 • Geen nachtzichtproblemen zoals bij LASIK en LASIK gerelateerde methodes
 • Minder complicaties en risico’s dan bij de hoornvliesflap gebaseerde ooglasermethodes. Onder meer droge ogen en nachtzichtproblemen!
 • Zichtkwaliteit op de langere termijn is beter dan bij de LASIK methodes.
 • De belangrijkste reden waarom de meeste mensen kozen voor  Epi-LASIK is het verlost zijn van de voortdurende angst dat je oogflapje los kan komen bij een ongelukje. Het hebben van gemoedsrust en het voorkomen van panieksituaties blijkt voor hun heel wat waard te zijn. En dat is terecht!
 • Hersteltijd en napijn is bij Epi-LASIK slechts een of 2 dagen langer dan bij de LASIK methoden. Bekijk en beluister ook het  video interview in onze Blog.

De nadelen

De eerste 24 uur na de behandeling kunt u toch last krijgen van wat napijn maar met pijnstillers als Paracetamol 500 mg is het echter goed uit te houden.

Wilt u weten of u in aanmerking komt om uw ogen te laten laseren? Boek hieronder een onderzoek en u weet waar u aan toe bent.

Maak een afspraak voor een ooglaser vooronderzoek 

Lees ook verder voor Waarom kiezen voor EyeCare Ooglaseren?

De Epi-Lasik behandeling.

 • Met de Epi-K Microkeratoom, gemaakt van PMAA (hard kunststof), wordt er een ‘schuifje’ in het epitheel gecreëerd. Het epitheel wordt zeer nauwkeurig gelift waarbij er ruimte ontstaat om te laseren. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van een mesje zoals bij de LASIK behandeling. Met behulp van het microkeratoom wordt alleen het meest oppervlakkige laagje van het hoornvlies losgemaakt.
 • Door de ontstane opening heen wordt er gelaserd waardoor het hoornvlies opnieuw gevormd wordt
 • Na het ooglaseren wordt er een bandagelens op het oog geplaatst die 4 tot 6 dagen  blijft zitten en die bij de controle in de kliniek weer wordt verwijderd
 • Het nieuwe laagje epitheel dat binnen een uur na operatie al begint te herstellen, ziet er na enkele dagen weer gezond en gaaf uit
 • Het zicht kan nog een paar weken, soms zelfs maanden na de behandeling blijven verbeteren

Stap 1: Voorbereiding ooglaserbehandeling

In de behandelruimte worden uw ogen met oogdruppels verdoofd, zodat u niets van de ooglaserbehandeling voelt. Na het druppelen worden de ogen met jodium gedesinfecteerd. Er wordt een oogklem op het oog geplaatst, zodat u niet kunt knipperen. Het andere oog wordt afgedekt.

Stap 2: Creëren van een schuifje in het Epitheel voor ooglaseren

Met het microkeratoom maakt de oogarts een schuifje in de bovenste laag van het hoornvlies. Dit schuifje is zo dun dat het slechts 10% uitmaakt van het hoornvlies. Tijdens de behandeling zult u weinig kunnen zien en is het mogelijk dat er een licht drukkend gevoel op het oog ontstaat.

Stap 3: Voorbereiding voor ooglaseren

Nadat bij beide ogen het schuifje is gemaakt, wordt u naar het laserapparaat gebracht. Opnieuw worden er verdovende oogdruppels toegediend en worden de ogen ontsmet. De oogarts slaat het schuifje opzij. Hierdoor wordt het te laseren hoornvliesweefsel bereikbaar voor de laserstraal.

Stap 4: Ooglaseren door VISX Star S4 Excimer laser

De oogarts legt uit op welk lampje u zich moet concentreren. Vervolgens verwijdert het ooglaserapparaat, de computergestuurde VISX Star S4 Excimer laser, in een aantal seconden de juiste hoeveelheid hoornvliesweefsel waardoor het de gewenste vorm krijgt. Tijdens het ooglaseren volgt de eyetracker elke beweging die het oog maakt. Wanneer de beweging te groot is, dan zal de laser automatisch stoppen en weer doorgaan zodra het oog tot rust is gekomen. U hoeft dus niet bang te zijn dat er bij ongewenste bewegingen per abuis gelaserd kan worden. Het apparaat is hiertegen beveiligd.

Stap 5: Plaatsen beschermende lensjes (tijdelijk)

Na het werkelijke ooglaseren krijgt u beschermende lensjes op het oog geplaatst. U krijg antibiotica en ontstekingsremmende oogdruppels toegediend om de genezing te versnellen. Hierna zal het epitheel heel erg snel herstellen.

Stap 6: Nacontrole ooglaserbehandeling

Na de ooglaserbehandeling wordt u naar een kamer gebracht om uit te rusten. Voordat u naar huis gaat worden de ogen door de oogarts gecontroleerd en wordt een afspraak voor de nacontrole gemaakt. Na 5 dagen wordt de beschermlens verwijderd.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een EPI-Lasik behandeling?
Een uitgebreid vooronderzoek geeft u duidelijkheid.

Maak een afspraak voor een ooglaser onderzoek