Ooglaseren opent nieuwe
perspectieven

eye-surgery-mockup01-inner

Lens implantatie | Artisan-, Artiflex- en Intraculaire contactlenzen

Niet iedereen komt in aanmerking voor een ooglaserbehandeling. Als ons uitgebreide ooglaseronderzoek uitwijst dat u niet in aanmerking komt voor ooglaseren, kan het implanteren van een kunstlens een goed alternatief zijn. Zo kunt u alsnog afscheid nemen van uw bril of lenzen. EyeCare Ooglaseren verzorgt twee mogelijkheden: lensimplantatie en lensextractie.

Hoe werkt een lensimplantatie?

Een kunstlens wordt binnen in het oog geplaatst. Deze blijft permanent zitten en hoeft niet na bepaalde tijd te worden vervangen. Afhankelijk van het type kunstlens, wordt deze via een sneetje in het oog voor of achter het regenboogvlies (de iris) geplaatst.

Een kunstlens in beide ogen tegelijk

EyeCare Ooglaseren is een van de weinige in Nederland die beide ogen tegelijk wil (en kan) behandelen. Een dergelijke operatie moet volgens de reglementen wel in het ziekenhuis worden uitgevoerd onder algehele narcose. EyeCare Ooglaseren heeft een nauw samenwerkingsverband met het moderne Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. De wachttijden zijn daarom kort en u wordt door onze eigen oogartsen geopereerd. Alle consulten, onderzoeken en nacontroles vinden plaats in de kliniek van EyeCare Ooglaseren.

Maak een afspraak voor een ooglaser vooronderzoek.
Wij hebben extra data beschikbaar voor een vrijblijvend ooglaser vooronderzoek

Soorten kunstlenzen

In Nederland wordt gebruik gemaakt van drie lenzen: de (torische) Artisan Lens, de Artiflex Lens en de Intraoculaire contactlens (ICL). EyeCare Ooglaseren past alle drie behandelingen succesvol toe. Voor het plaatsen van een kunstlens is slechts een kleine incisie nodig (2,5 à 3 mm) zodat er geen hechtingen nodig zijn.

Artisan Lens

De Artisan Lens is een hard plexiglas lensje dat in het oog wordt geplaatst vóór de pupilopening. Deze kunstlens wordt aan de iris (regenboogvlies) bevestigd. Twee plastic ‘klauwtjes’ houden hem binnen het lenskapsel keurig op zijn plaats. De nieuwe kunstlens zit dan voor de eigen lens zonder dat ze elkaar kunnen raken. De kunstlens blijft permanent aanwezig en hoeft niet te worden vervangen of verwijderd na een bepaalde tijd. Een dergelijk type plexiglas kunstlensje wordt al tientallen jaren toegepast bij staaroperaties.

Artiflex Lens

De Artiflex Lens is de opvouwbare variant van de Artisan lens. Voordeel van de Artiflex lens is, dat het wondje dat in het oog moet worden gemaakt wordt, nóg kleiner is dan bij de Artisan lens.

Intraoculaire Contactlens (ICL)

De ICL lens wordt achter het regenboogvlies (de iris) geplaatst en vóór de eigen lens. Het materiaal van de lens is zacht en kan dus opgevouwen door een 3,2 mm brede opening in het hoornvlies worden ingebracht.

Hoe werkt een lensextractie? (Refractive Lens Exchange)

Bij een refractive lens exchange wordt uw eigen heldere lens verwijderd en vervangen door een kunstlens. Deze operatie is in feite identiek aan een staaroperatie. Deze behandeling wordt toegepast bij patiënten boven de 40 jaar. Zowel bij hoge bijziendheid als bij verziendheid.

Bij deze operatie worden verschillende soorten kunstlenzen gebruikt. Meestal wordt de sterkte van de kunstlens zo berekend dat u in de verte zonder bril scherp kan zien. Het vermogen van de eigen lens om te accommoderen (scherpstellen voor dichtbij) raakt bij de operatie verloren. U bent daarom na de operatie afhankelijk van een leesbril.

Soms kan bij deze operatie een multifocale lens gebruikt worden. Wanneer een multifocale kunstlens voor de vervanging van de eigen lens wordt gebruikt, wordt de behoefte aan zowel een leesbril als vertebril sterk verminderd.

Lensimplantatie vooronderzoek

Belangrijk om rekening mee te houden: voorafgaand aan het vooronderzoek mag u twee weken lang geen zachte lenzen dragen. Of gedurende vier weken geen harde lenzen. Dit is nodig omdat wij tijdens het vooronderzoek een aantal nauwkeurige metingen verrichten, zoals: gezichtsscherpte, voorkamerdiepte, refractieafwijking en oogaslengte. Dit vooronderzoek is pijnloos. U krijgt pupilverwijdende druppels in uw ogen, waardoor u wazig kunt gaan zien. Wij raden u daarom sterk aan om iemand mee te nemen naar het vooronderzoek die u daarna naar huis kan brengen. Reizen met het openbaar vervoer is ook een optie. Zelf autorijden raden wij af.

Wanneer komt u in aanmerking voor een lensimplantatie?

  • U bent minimaal 18 jaar
  • De oogafwijking moet minimaal één jaar stabiel zijn
  • U heeft een oogafwijking die valt binnen de volgende grenzen: -24 tot +9
  • Wanneer u een leesbril nodig heeft in combinatie met de bovenstaande waarden

Na de lensimplantatie

Over het algemeen ervaren de cliënten van EyeCare Ooglaseren de behandeling voor een lensimplantatie als pijnloos. Dat geldt zowel tijdens als direct na de behandeling. Meteen na de operatie kunt u al zien. In de meeste gevallen is het zicht na ongeveer één tot drie weken optimaal.

Wilt u af van uw bril of lenzen en wilt u goed geïnformeerd worden of lensimplantatie voor u de juiste methode is? Boek een vrijblijvend ooglaser vooronderzoek en kom daar snel achter!